Menü

A biokandalló csak látványkandalló vagy fűt is?

A biokandalló csak látványkandalló vagy fűt is?

A legtöbb érdeklődőnek és vásárlónak ez az első kérdése a biokandallókkal kapcsolatban. Sokan azt is kérdezik, hogy ez igazi láng vagy csak imitáció? Erre a rövid válaszunk az, hogy igazi tűz és meleget is ad. A továbbiakban egyszerűen elmagyarázzuk, hogy hogyan és mennyire képes fűteni a biokandalló.

 

Mekkora fűtőteljesítményt várhatsz a biokandallótól?

A hagyományos, fatüzelésű kandallók átlagos fűtőteljesítménye 7-10 kw óránként. Persze ez az érték nagyban függ a választott kandalló modelltől és a tüzelőanyag fajtájától. Ehhez képes egy biokandalló átlagos hőtermelése 1-3 kw óránként. Ez egy átlagos érték, tehát itt is nagyban meghatározó a választott biokandalló modell mérete és a beépített tartályok száma. Ez a szám rögtön elárulja nekünk, hogy a biokandalló nem alkalmas önálló fűtésre, viszont kiegészítő fűtésnek tökéletes. Egy körülbelül 20-25 m2-es helyiséget 2-3 fokkal képes felmelegíteni, ami már tökéletesen elég ahhoz, hogy egy hidegebb estén ne a termosztátot kelljen feljebb tekerni 1-2 fokkal. Ezen kívül akkor is nagyon jól tud esni ez par plusz fok, amikor fűtési szezon előtt vagy után vagyunk és pont ennyi hiányzik a kellemes közérzetünkhöz.

Hogyan fűt a biokandalló?

Ebben a kérdésben is rögtön a hagyományos társával kapcsolatban felmerülő különbségeket emelném ki. Míg a hagyományos kályha a felmelegített felületeknek köszönhetően sugározza a hőt a szoba levegőjébe addig a biokandallótól nem várhatunk el ilyen tulajdonságot. A biokandalló fő jellemzője, hogy nyílt tűztérben ég a tűz, így a lángok melege rögtön érezhető amint meggyújtjuk a bioetanolt. Ebből következik, hogy amint kialszik a tűz a hőtermelés abban a pillanatban meg is szűnik. Természetesen a biokandallók fém részei felmelegednek használat közben, de ez kb. 5-10 perc alatt langyosra hűl a tűz eloltását követően, így ennek nincs jelentősége hőtermelés szempontjából.

Hol lehet hasznos a biokandalló használata?

Az egyik nagyon jó dolog a biokandallóban, hogy gyakorlatilag korlátozás nélkül bárhol, bármilyen helyiségben használhatjuk. Az egyetlen feltétel hogy jól szellőzőnek kell lennie a helyiségnek. Ez azért fontos, mert a nyílt tűztérben égő tűz a szoba levegőjét használja az égéshez, így oxigént von el, ezért célszerű pár percet szellőztetni használat után, hogy pótoljuk a friss levegőt. Ettől a tulajdonságtól nem kell megijedni, mert az elhasznált oxigén mennyisége körülbelül azzal egyenértékű, mintha 20 gyertyát égetnénk egyszerre.

Konklúzió: Tehát a biokandalló nem elégséges ahhoz, hogy önállóan képes legyen felfűteni egy lakást vagy egy nagyobb helyiséget, de kiegészítő fűtésnek tökéletes választás. A kandallóban lobogó igazi tűz pedig maradéktalanul visszaadja a hagyományos kandalló látványát és hangulatát.

 

Amennyiben egyéb kérdéseid merültek fel a biokandalló működésével ,használatával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot ( info@fustmenteskandallo.hu ) és mi szívesen állunk rendelkezésedre!
Ha tetszett a cikk, kérjük nyomj egy tetszik-et! :) Köszönjük