Menü

Hagyományos kandallóból biokandalló? Lehetséges!

2014. 10. 15. 15:14:51
Hagyományos kandallóból biokandalló? Lehetséges!

Egyre többször találkozunk ezzel a kérdéssel, ezért most úgy döntöttünk, hogy egy cikkben is bemutatjuk, hogyan alakíthatja át Ön is meglévő kandallóját modern, környezet és egészségkímélő biokandallóvá.

Sok házban lakásban van hagyományos kandalló. Valamilyen ősi ösztön miatt a tűz látványa a legtöbb ember számára megnyugtató, otthonos és biztonságos légkör érzetét nyújtja. De valamiért sokan alig vagy szinte egyáltalán nem használják kandallójukat. Lehet azért mert a kéménnyel valami probléma van, vagy azért mert csak nyűg a tüzelő fa felaprítása vagy lehet azért mert a hamu kitakarítása macerás és koszos folyamat vagy egyszerűen csak azért mert nincs kedvünk a begyújtással bajlódni.

A biokandallókról érdemes tudni, hogy használatuk nyílt tűztérben, (működő) kémény nélkül is teljesen biztonságos és környezetkímélő. Nem tüzifát használunk az égéshez, hanem egy speciális alkoholt, melynek használata csak egy mozdulat és teljesen biztonságos. A tűztér tisztítására szinte egyáltalán nincs szükség, mert az alkohol mindenféle égéstermék nélkül ég, nem marad utána se hamu, se kosz, se korom. Ez azért elég jól hangzik, nem? 

Tehát a kandallótulajdonosok joggal teszik fel a kérdést, hogy az ő kandallójukat is át lehet-e alakítani biokandallóvá. És a válasz nagy valószínűséggel, IGEN!

 

A következőkben pár lépésben bemutatjuk az átalakítás lépéseit:

Az átalakítási munkálatokhoz érdemes szakértő segítségét kérni. Kandalló és cserépkályha építő mesterek fognak tudni segíteni kandallónk modernizálásában. De ha valaki szeret barkácsolni, akkor nekiláthat a munkának egyedül is.

1. lépés
hagyományos kandallóból biokandallóSzerezzünk be egy alkohol tartályt! Ilyen tartály a legtöbb biokandallóval foglalkozó üzletben, webshopban megtalálható. Általában többféle méret közül válogathatunk, olyat válasszunk, ami a kandallónk méretéhez leginkább illik. A tűztér oldalfalától legyen 10 cm az égésfelületig. Ez a tartály lesz a kandallónk szíve, ezért a jó minőségről minden esetben bizonyosodjunk meg. Ez egy viszonylag egyszerű szerkezet, mégis a magyar piacon sok rossz minőségűvel lehet találkozmi. A legfontosabb paraméterek, hogy legyen duplafalú a  tartály, 2-3 mm vastagságú rozsdamentes acélból készüljön. Jó tanács! Az eladó által vállalt garancia időtartama sokszor árulkodik a termék minőségéről.

Ha megvan a tartály, akkor két lehetőségünk van. Vagy besüllyesztjük a tűztér aljába vagy egyszerűen csak fogjuk és behelyezzük a tűztér közepére. A besüllyesztés kicsit nagyobb munkával jár de megéri a fáradozást.

2. lépés

hagyományos kandallóból biokandallóSzerezzünk be dekorációt az élethű hatás elérése érdekében. Általában dekorációs fahasábokat, kavicsokat tudunk vásárolni, amik nagyon jól mutatnak a kandallóban. Nagyon fontos, hogy csak olyan dekorációt válasszunk, amiket kifejezetten biokandallókhoz gyártanak. Ezek nagyon speciális anyagból vannak, kerámiarostból. Hőállóak, tűzállóak. Akkor sem gyullad meg, amikor a tűz lángjai hozzárnek és a meleg hatására nem keletkezik semmilyen károsanyag, ami a levegőbe kerülhetne. Nagyon fontos, hogy a bionadallóba soha ne tegyünk éghető anyagot (papírt, fát, szemetet...stb.), ezek mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe égés közben.

3. lépés

hagyományos kandallóból biokandallóItt már csak az utolsó simítások vannak hátra. Rendezzük el a dekorációt a tűztérben nekünk tetsző módon. Szerezzünk be bioetanolt. Ebből egyre több félét tudunk vásárolni. Ide kattintva a kapható bioetanolokról, tűzgélekről is bővebben tájékozódhat.

TIPP: ha a tűzterünk belül nem fekete, akkor érdemes egy hőálló fekete festékkel lefesteni, így a tűz lángjai sokkal jobban fognak látszani és nagyobb hangsúylt kap a dekoráció.

 

 

 

4.lépés

hagyományos kandallóból biokandallóÉs végül íme az eredmény. Már élvezhetjük is munkánk gyümölcsét. Töltsük fel a tartályt bioetanolllal, majd gyújtsuk meg és élvezzük a tűz látványát és melegét. Az eloltás is ennyire egyszerű, az alkoholtartály fedelét bezárva a tűz rögtön elalszik. Vigyázat! Az eloltás után 10-15 percig ne érintsük se a tartályt, se a dekorációnak elhelyezett fatörzseket, kavicsokat, mert ezek tűzforróak és égési sérüléseket okozhatnak.

FONTOS! Miközben ég a tűz, soha ne töltsünk hozzá bioetanolt. Várjuk meg míg kiég a tartályból és elalszik a tűz, ekkor utántölthetjük és újból meggyújthatjuk.

Égés közben tilos tölteni

Tartalomhoz tartozó címkék: Hagyományos kandallóból biokandalló!