Menü

Lakberendezési stílus körkép 2. rész: Klasszikus stílus

2014. 01. 16. 14:01:06
Lakberendezési stílus körkép 2. rész: Klasszikus stílus

A lakberendezési stíluskörképünk soron következő, 2. részében a nemesi hangulatot árasztó klasszikus stílusról fogunk írni.

Akik a klasszikus stílus jegyében rendezik be otthonukat a régi, történelmi korok hangulatát teremtik meg a lakásukban. Ez nem azt jelenti, hogy csupa régi, antik bútorral kell együtt élni a klasszikus stílus kedvelőinek, hiszen ez a stílusirányzat nagyon jól mutat egy-egy modernebb bútorral, dísztárggyal vagy színhasználattal.

A klasszikus enteriőr alapja az egymással harmonizáló antik bútorok nagy, tágas térben elhelyezve, a nehézkes, előkelő drapéria és a sötét színek használata. (Manapság a klasszikus stílusú berendezést inkább világos színű bútorokkal oldják meg, így tágas, világos helyiségeket hoznak létre.) A színeket tekintve mind a meleg (barna, bordó, mélyzöld, fakó sárga, drapp, rozsda) és mind a hideg (jég kék, fáradt rózsaszín, antik fehér) színek jól illenek a klasszikus otthonhoz. A legfontosabb, hogy maximum 2-3 szín domináljon, így megőrizhetjük a stílus letisztult, nyugodt, kimért hangulatát.

(A képekre kattintva, azok nagyobb méretben megtekinthetők)

cikk_klasszik_12.jpgcikk_klasszik_15.jpgcikk_klasszik_20.jpg

cikk_klasszik_11.jpgcikk_klasszik_16.jpgcikk_klasszik_13.jpg

A sötét bútorok mellé egy világos falszín választás a legideálisabb, így nem szűkítjük be annyira a teret és egy sokkal világosabb, barátságosabb helyiséget hozhatunk létre. Sokszor használnak mintás, díszes tapétákat, falfestéseket.

A bútorok alapvetően határozzák meg a kialakított tér jellegét. Az antik bútorok között is nagyon sokféle létezik, így kiválasztásuknál odafigyelésre és jó stílusérzékre van szükség. Fontos, hogy azonos korból származó antik bútorokat válasszunk. Az azonos stílusú régiségek között nagyon jól tud mutatni egy-egy modernebb darab. A klasszikus bútorok anyaga minőségi, tömör fa, amelyek kialakítását kifinomult asztalos technika, és míves fafaragások jellemzik. A klasszikus hangulatot egy-két jól elhelyezett nagy méretű bútordarab határozza meg. A kisebb bútorok és kiegészítők, dísztárgyak csak erősítik a stílust, de nem meghatározóak. Az egyik legfontosabb berendezési tárgy a nappaliban elhelyezkedő kecses kanapé, amely faberakással díszített és szövete a drapériával harmonizál.

A klasszikus stílus legmeghatározóbb eleme a díszes fa vagy márvány kandalló. A kandalló sok esetben térszervező funkcióval bír, tehát a lakás központi területén helyezkedik el és hozzá szerveződnek a bútorok. Nagyon jellemző a tört fehér, a mahagóni és a sötétbarna fából készült míves faragásokkal díszített kandalló.

(A képekre kattintva, azok nagyobb méretben megtekinthetők)

cikk_klasszik_10.jpgcikk_klasszik_19.jpgcikk_klasszik_17.jpg

cikk_klasszik_18.jpgcikk_klasszik_7.jpgcikk_klasszik_8.jpg

Lakberendezési stíluskörkép további fejezetei:
1. rész: Minimál stílus

 

Webshopunkban megvásárolható klasszikus stílusú bioethanol/füstmentes kandallókat az alábbiakban látja: