Menü

Lakberendezési stílus körkép 1. rész: Minimál stílus

Lakberendezési stílus körkép 1. rész: Minimál stílus

A lakberendezési stíluskörképünk első részében a manapság egyre népszerűbb minimalista stílust fogjuk bemutatni. 

A minimalizmus Olaszországból indult a 90-es években. Már jóval korábban is voltak hasonló stílusirányzatok, mint például a 20-as 30-as években a Bauhaus stílus, de ezek nem keverendőek össze. A minimál lakberendezési stílus az utóbbi években egyre inkább terjedő, közkedvelt, fiatalos, modern stílus. Lényege a homogén színekből álló, letisztult, egyszerű, ámde nagyon látványos formavilág.

ÉPÜLET (kattintson a képre a nagyobb méretért!)

Az épületeknél fő jellemző az éles, szögletes vonalvezetés és általában a fehér szín dominál. Széles, nagy ablakok teszik világossá a belső teret. A világosságot még inkább fokozzák azzal, hogy a függöny használatát mellőzik vagy szalagfüggönyt alkalmaznak. A szögletes kocka formát ötletes megoldásokkal teszik látványossá. Sokszor használnak terméskő burkolatot, natúr vagy sötét barna fa elemeket és a tejüveg használata is nagyon jellemző. De mindezek szigorúan egyszerűek és minden díszítéstől mentesek. Az éjszakai megvilágítás is fontos eleme a minimalista épületeknek, a külső szpot lámpák vagy a belső térből kiszűrődő fény is a látvány meghatározó része.

A formák és a színek, mind az épület külsején mind pedig a berendezésben, letisztultak és egyszerűek; a stílusirányzat neve is ebből ered.

BERENDEZÉS

A legjellemzőbb színek a fekete, a fehér és a szürke, de ritkán a halványabb pasztellszínek is előfordulnak vagy a fekete/fehér mellett egyetlen meghatározó színt használnak. Anyaghasználatban a fényes lakk és a szálcsiszolt inox felületek a legkedveltebbek, de szívesen ötvözik a natúr fa felületekkel, amely így egészen egyedi, és rendkívül modern érzést kelt. A legtöbbet használt anyagok a natúr fa színek és felületek, aluminium, rozsdamentes acél, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek, fémek és kiváló minőségű műanyagok. A felsorolt anyagokat bátran lehet kombinálni egymással. Mintákat egyáltalán nem használnak, a hagsúly a felületek minőségi kidolgozásána van.

A berendezési tárgyak általában szögletesek, egyszerűek, díszítés nélküliek, egyszínűek. A berendezés nincs túlzsúfolva, csak a legszükségesebb bútorokat használják. Egy minimál stílusban berendezett lakás az egyszerű, rendezett, modern elegancia érzését kelti. Egy tökéletes minimalista stílusú lakást sokan mégis nagyon idegennek és ridegnek érznek a letisztult dizájn, a nagy üres terek és a hangsúlyos szögletes bútorok miatt, de a stílus azért megenged néhány finomítást, amivel igazán meghitt, modern környezetet teremthetünk magunk körül. Például bátran alkalmazhatunk halványabb pasztell színeket illetve a natúr fa felületek, bútorok is tökéletes harmóniában állnak a minimalista dizájnnal.

KANDALLÓK

A minimalista stílus elterjedésével megjelentek a modern, formabontó, egészen különleges kandallók. A bio kandallók lehetőségeit kihasználva a modern lakásokban is megvalósítható az igazi tűz látványa és hangulata mivel használatához kémény nem szükséges. A kialakításnak csak a képzelet szabhat határt, így a ház bármely pontján élvezhetjük a tűz meghittséget varázsoló hangulatát. A kandallók kialakítására is ugyan az az elv és anyaghasználat vonatkozik, amelyet a épületnél és a berendezésnél használunk. Tehát letisztult, egyszerű vonalvezetés. Fekete, fehér, szürke vagy sötét barna szín. Fa, szálcsiszolt inox és üveg felületek. Nagyon kedveltek a falba építhető bio ethanol tartályok, vagy a beépíthető tűzterek, mivel ezek kialakítását bárhogy megoldhatjuk, képzeletünknek megfelelően. De sokféle szabadonálló és falra akasztható bio kandalló közül is válogathatunk már a piacon és ezek használata is rendkívül egyszerű és biztonságos.

Lakberendezési stíluskörkép további fejezetei:
2. rész: Klasszikus stílus

 

Webshopunkban megvásárolható minimal stílusú bioethanol/füstmentes kandallókat az alábbiakban látja: